Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
   
   
 
  Ευρετήριο Αρχείων
Αρχική   English
 
 

Αρχεία και συλλογές

Στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Φυλάσσονται επίσης αρχεία επιτροπών, υπηρεσιών και οργάνων που δεν υφίστανται πλέον (Ταμείο Ανταλλαξίμων, Κυβέρνηση Μέσης Ανατολής, ΄Υπατη Αρμοστεία Σμύρνης κλπ). Επίσης, αξιόλογα ιδιωτικά αρχεία και συλλογές φυσικών προσώπων, οικογενειών, συλλόγων και εμπορικών οίκων. Εκτός των λυτών εγγράφων και των βιβλίων-πρωτοκόλλων σώζονται και χειρόγραφοι κώδικες, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, χαρακτικά, φωτογραφίες. Σημαντικό τμήμα του υλικού αποτελούν τα αρχεία των δικαστηρίων (αποφάσεις πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων από το 1826 μέχρι σήμερα).

Ο κατάλογος των αρχείων που ακολουθεί εμφανίζει τη σημερινή εικόνα των αρχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπως αποτυπώνονται στα διαθέσιμα στοιχεία των ταξινομήσεων. Η πλήρης ταξινόμηση των αρχείων, ιδίως των δημοσίων, ενδεχομένως θα διαφοροποιήσει τους επιμέρους παραγωγούς και τις ακραίες χρονολογίες χωρίς όμως να ανατρέψει τις βασικές συνιστώσες. Ευχάριστη έκπληξη θα μπορούσε να αποτελέσει η «αποκάλυψη» υλικού από τον Μεσοπόλεμο χωρίς πάντως να αναμένονται θεαματικές ανατροπές.

Πληροφορίες για τα αρχεία και τις συλλογές που απόκεινται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. είναι διαθέσιμες στις ενότητες:

Κατάλογος Δημοσίων αρχείων (έως 2011)

Ιδιωτικά αρχεία και συλλογές

Πληροφορίες για τις προσκτήσεις δημοσίων και ιδιωτικών αρχείων καθώς και συλλογών από το 2011 και εξής είναι διαθέσιμες στην ενότητα:

Προσκτήσεις

Πληροφορίες για τις ταξινομήσεις αρχείων είναι διαθέσιμες στην ενότητα:

Νέες ταξινομήσεις

 

 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Apex
Archives Portal Europe

παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πύλης Αρχείων

To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)